اگر در حال مطالعه کردن این مقاله هستید، به احتمال زیاد سوالات زیادی ذهن شما را درگیر کرده است. در اینجا قصد داریم تا تفاوت بین دوربین مدار بسته آنالوگ و تحت شبکه را مورد بررسی قرار دهیم. در ادامه نیز به معرفی چند نمونه از این محصولات میپردازیم.
در دنیایی که تکنولوژی با سرعت زیادی در حال پیشرفت است، وسایل امنیتی و ارتباطی نیز در حال توسعه هستند. یکی از این محصولات که نقش امنیتی بسیار زیادی در زندگی ما دارد، دوربین مدار بسته است. محصولی که در هر مکانی، کاربرد خود را دارد. البته کاربرد این محصول در مکانهای مختلف در مقالهای جدا به نام “کاربرد دوربین مدار بسته” مورد بررسی قرار گرفته است.
- انواع دوربین مداربسته
- تفاوت بین دوربین مداربسته آنالوگ و تحت شبکه
- تفاوت در لنز دوربین
- تفاوت در دستگاههای ضبطکننده تصاویر
- تفاوت بین دوربین مداربسته آنالوگ و تحت شبکه در کیفیت تصویر
- وسیله انتقال تصاویر در دوربینها
- تفاوت بین دوربین مداربسته آنالوگ و تحت شبکه در وجود ویژگی PoE
- محدودیت فاصله در ارسال تصاویر
- تفاوت بین دوربین آنالوگ و تحت شبکه در نصب آنها
- امنیت دوربین مدار بسته
- هزینه دوربینهای مدار بسته آنالوگ و تحت شبکه
- استفاده از فرمتهای تصویری در دوربین مدار بسته آنالوگ و IP
- تفاوت بین دوربین مداربسته آنالوگ و تحت شبکه در وجود درگاه حافظه SD
- معرفی چند نمونه دوربین مدار بسته آنالوگ
- معرفی چند نمونه دوربین تحت شبکه (IP)
- تعمیرات دوربین مدار بسته
- و در آخر
انواع دوربین مداربسته
دوربینهای مدار بسته از لحاظ کاربردی، مدلهای زیادی دارند. از جمله این دوربینها میتوان به دوربین میکروفوندار، دوربین چرخشی، دوربین Bullet، دوربین Dome و بسیاری دیگر اشاره کرد. هر کدام از این مدلهای نام برده شده، کارایی خود را دارند.
ولی اگر بخواهیم از لحاظ کارکرد و عملکرد، این دوربینها را مورد بررسی قرار دهیم، به 2 دسته اساسی تقسیم میشوند:
- دوربین مدار بسته آنالوگ
- دوربین مدار بسته تحت شبکه (IP)
قبل از بررسی تفاوتهای بین دوربین مدار بسته آنالوگ و تحت شبکه، با این دوربینها کمی آشنا میشویم.
دوربین مدار بسته آنالوگ
دوربینهای مدار بسته آنالوگ از کابلهای 2 رشتهای برای انتقال تصاویر استفاده میکنند. یکی از این کابلها وظیفه دارد تا پارازیتهای اطراف محیط را دفع کند. به این دلیل که در محیط، امواج الکترو مغناطیسی زیادی وجود دارد.
این امواج و حتی نوسانات برق نیز میتوانند در کیفیت تصاویر، اختلال ایجاد کنند. انتقال تصاویر در دوربین مدار بسته آنالوگ، به صورت امواج آنالوگ صورت میگیرد.
دوربین مدار بسته تحت شبکه
همانطور که اسم این نوع دوربین مشخص است، با استفاده از اینترنت و شبکههای اختصاصی کار میکند. دوربین تحت شبکه، تصاویر را به صورت امواج دیجیتالی دریافت میکند. در واقع تصاویر به صورت دیجیتالی ضبط شده و به شک دیجیتالی نیز، ارسال و دریافت میشوند.
هر دوربین تحت شبکه از طریق یک IP مجزا، تصاویر را ضبط و ذخیره میکند. به دلیل اینکه این دوربینها بر بستر اینترنت کار میکنند، میتوان تصاویر را از هر مکانی دریافت کرد. فقط لازمه آن، داشتن یک اینترنت با سرعت مناسب است.
تفاوت بین دوربین مداربسته آنالوگ و تحت شبکه
اکنون که با طرز کار دوربین مداربسته آنالوگ و تحت شبکه آشنا شدیم، به تفاوت این 2 نوع دوربین خواهیم پرداخت. تفاوتها شامل موارد زیادی هستند که در اینجا سعی کردیم تا به مهمترین آنها اشاره کنیم.
تفاوت در لنز دوربین
صحبت کردن در مورد لنزهای دوربین، بسیار پیچیده است. در مقاله “تفاوت سنسور CCD و CMOS در دوربین مدار بسته” به طور دقیق در مورد این دو نوع سنسور صحبت کردهایم. ولی ما از بررسی نکات فنی پرهیز و به شکل خیلی سادهتر در مورد لنز دوربینهای مدار بسته صحبت میکنیم.
سنسور CCD
اکثر دوربینهای مدار بسته آنالوگ از لنزهای با سنسور CCD استفاده میکنند. این نوع لنزها دارای قابلیت Wide هستند و زاویه دید وسیعی را برای ضبط تصاویر فراهم میکنند. همچنین دارای فاصله کانونی بیشتر و عمق میدان کمتری هستند.
سنسور CMOS
ولی در دوربینهای تحت شبکه معمولا از سنسور CMOS استفاده میشود. این نوع لنز به عنوان جایگزینی برای لنز CCD طراحی و ساخته شد. به این صورت که تصاویر را به صورت دیجیتالی پردازش میکند. هزینه ساخت چیپهای CMOS ارزانتر از سنسور CCD است. همچنین چیپ CMOS مصرف برق کمتری نسبت به چیپ CCD دارد.
تفاوت در دستگاههای ضبطکننده تصاویر
دوربینهای مدار بسته آنالوگ و IP به دلیل عملکردهای متفاوت، هر یک از دستگاههای ضبط کننده جداگانه استفاده میکنند. در این بخش نیز به صورت خلاصه و مفید در مورد این دستگاهها صحبت میکنیم. ولی اگر قصد دارید تا اطلاعات بیشتری کسب کنید، پیشنهاد میکنیم حتما مقاله “تفاوت سنسور CCD و CMOS در دوربین مدار بسته” را مطالعه کنید. فرق بین این 2 دستگاه، فقط در نحوه پردازش تصاویر است. به طور کل در دوربینهای مدار بسته، از 2 نوع دستگاه ضبطکننده و ذخیرهکننده تصاویر استفاده میشود:
- دستگاه ضبط کننده NVR
- دستگاه ضبط کننده DVR
دستگاه ضبطکننده NVR
کلمه NVR مخفف عبارت انگلیسی Network Video Recorder است. دوربینهای مدار بسته تحت شبکه از دستگاه NVR و در بستر شبکه، برای پردازش و ضبط تصاویر استفاده میکنند. به زبان ساده عملکرد این دوربینها به این صورت است که در ابتدا تصاویر در دوربین، رمزگذاری شده و پردازش میشوند. سپس این تصاویر برای ذخیره سازی به دستگاه NVR ارسال میشوند. دستگاه NVR پاناسونیک مدل NX300 نمونه ای از دستگاه NVR است.
دستگاه ضبط کننده DVR
کلمه DVR مخفف عبارت Digital Video Recorder است. این دستگاه مخصوص دوربینهای آنالوگ ساخته شده است. دوربین آنالوگ تصاویر را به دستگاه DVR ارسال میکند. پس از ارسال تصاویر توسط دوربین، دستگاه DVR خودش فرآیندهای رمزگذاری و ذخیرهسازی را انجام میدهد. به عنوان نمونه دستگاه DVR موجود در بازار می توان به دستگاه DVR پاناسونیک مدل RT416 اشاره کرد.
دوربینهای مدار بسته که از دستگاه NVR و DVR استفاده نمیکنند
برخی از انواع دوربین مداربسته وجود دارند که از دستگاههای DVR و NVR استفاده نمیکنند. در واقع این دوربینها یا فقط حالت نمایشی دارند و تصویر را فقط نمایش میدهند. یا تصاویر داخل دوربین پردازش شده و در همان حافظه دوربین ذخیره میشوند. انواع این دوربینهای مدار بسته عبارتند از:
تفاوت بین دوربین مداربسته آنالوگ و تحت شبکه در کیفیت تصویر
کیفیت تصاویر در دوربینهای CCTV یکی از مهمترین معیارهای خرید دوربین مداربسته است. از مهمترین مشخصههای یک دوربین خوب این است که تصاویر با کیفیت بالایی ضبط شوند و با زوم کردن آنها، از کیفیت تصاویر کاسته نشود. در این بخش به تفاوت دوربین مداربسته تحت شبکه و آنالوگ در کیفیت تصاویر ارائه شده میپردازیم:
کیفیت تصویر در دوربین مداربسته آنالوگ
به طور کل دوربینهای مدار بسته آنالوگ دارای کیفیت تصویر پایینتری نسبت به دوربینهای تحت شبکه هستند. ولی دوربین آنالوگ در شرایطی که نور محیط کم است، عملکرد بهتری دارد. همچنین به دلیل داشتن زاویه دید وسیع نمیتوانند جزئیات تصویر را به خوبی نمایش دهند. یعنی اگر در دوربین آنالوگ بر روی تصویر زوم یا بزرگنمایی کنیم، افت کیفیت تصویر را داریم. در واقع تصویر زوم شده تار و بدون کیفیت میشود.
کیفیت تصویر در دوربین مداربسته تحت شبکه
در دوربینهای تحت شبکه، به دلیل استفاده از فناوریهای پیشرفته در لنز دوربین، شاهد تصاویر مطلوبتر و با کیفیتتری هستیم. دوربینهایی که تصاویر را با کیفیت Full HD و 4K با 60 فریم بر ثانیه ضبط میکنند. این میزان فریم، تصاویر را روانتر نشان میدهد.
با زوم کردن تصویر در دوربینهای IP، افت کیفیت تصویر را نداریم. ضمنا تصاویری با وضوح بالا و بدون تار شدن را تجربه خواهید کرد. برخی از دوربینهای IP علاوه بر نمایش جزئیات با وضوح بالا، از فناوری تشخیص چهره نیز استفاده میکنند.
وسیله انتقال تصاویر در دوربینها
در دوربینهای آنالوگ برای انتقال تصاویر از کابلهای کواکسیال استفاده میکنند. برای استفاده از دوربین آنالوگ حتما از کابلهای با کیفیت بالا استفاده کنید. تا تصاویر با کیفیتتری داشته باشید.
اما در دوربینهای تحت شبکه علاوه بر کابلهای 2 رشتهای، از طریق شبکه و بر بستر اینترنت نیز میتوان تصاویر را ارسال و دریافت کرد. در واقع عملکرد IP، بدون سیم و با اینترنت است.
تفاوت بین دوربین مداربسته آنالوگ و تحت شبکه در وجود ویژگی PoE
یکی از ویژگیهای مهم که دوربین IP را نسبت به دوربین آنالوگ متمایز میکند، وجود قابلیت PoE است. ویژگی PoE این امکان را فراهم میکند که دوربین تحت شبکه بدون برق نیز کار کند. در واقع دوربین تحت شبکه از طریق کابلهای اترنت 2 رشتهای و وصل شدن آن به یک دستگاه UPS، تغذیه میشود.
محدودیت فاصله در ارسال تصاویر
در دوربینهای آنالوگ به دلیل استفاده از کابل، محدودیت فاصله را شاهد هستیم. دوربین مداربسته آنالوگ را میتوان تا فاصله 1/5 کیلومتری و با استفاده از کابلهای 2 رشتهای کواکسیال، کابلکشی کرد. اگر فاصله از این مقدار ذکر شده بیشتر شود، یا سیگنالها تغییر فرمت داشته باشند، قطعا کیفیت تصاویر کم میشود.
اما در مورد دوربین تحت شبکه، محدودیت فاصله را نداریم. همانطور که میدانید، دریافت تصاویر در این دوربینها از طریق شبکه و بر بستر اینترنت انجام میشود. همچنین تصاویر به دلیل استفاده از فرمتهای استاندارد، هیچگونه افت کیفیتی ندارند.
همچنین در دوربینهای IP قابلیت کنترل از راه دور وجود دارد. فرض کنید دوربینی مانند دوربین چرخشی یا PTZ دارای لنز حرکتی باشد. در این صورت میتوان با چرخاندن دوربین به زوایای مختلف، مکان مورد نظر را تحت کنترل و نظارت خود داشته باشید.
حتی در برخی از دوربینهای IP میتوان تنظیماتی روی آن اعمال کرد که در صورت، تشخیص حرکت به شما هشدار دهد.
تفاوت بین دوربین آنالوگ و تحت شبکه در نصب آنها
اگر بخواهید از قابلیتهای یک دوربین آنالوگ مانند صدا، تصویر و برق آن به طور کامل استفاده کنید، باید حداقل 3 رشته کابل تهیه کنید. این کابلکشیها میتواند نصب دوربین آنالوگ را دشوار کند.
اما دوربین تحت شبکه میتواند، صدا، تصویر، برق و کنترل از راه دور را از طریق فقط 1 عدد کابل فراهم کند.
امنیت دوربین مدار بسته
حرف اول و آخر هر وسیله الکترونیکی، امنیت آن است. دوربینی که خود بر امنیت محیطی نظارت میکند، پس باید از دادههای خودش محافظت کند. ولی در دوربینهای آنالوگ این چنین نیست. در واقع دوربین آنالوگ نسبت دوربین IP از لحاظ امنیتی، آسیبپذیرتر است.
زیرا به وسیله فرکانسهای دوربین، میتوان اطلاعات ضبط شده را هک کرد. همچنین کابلهای دوربین آنالوگ، بیشتر در معرض خطر سرقت قرار دارند. در ضمن تصاویر دوربین آنالوگ رمز گذاری نمیشوند.
اما در دوربین تحت شبکه قضیه به طور کل فرق میکند. استفاده از استانداردهای و پروتکلهای امنیتی مانند IPv4 و IPv6 این دوربینها را بیش از پیش ایمن کرده است. همچنین به دلیل استفاده هر یک از دوربینهای تحت شبکه از یک IP خاص، امکان رهگیری اطلاعات وجود ندارد.
در دوربین IP تصاویر قبل از اینکه به سرور انتقال داده شوند، از طریق اینترنت رمزگذاری میشوند. همچنین قابلیت پشتیبانی از نرمافزارهای امنیتی مانند Open VPN را نیز دارند.
هزینه دوربینهای مدار بسته آنالوگ و تحت شبکه
اگر بخواهیم در مورد هزینههای دوربین آنالوگ و تحت شبکه را بررسی کنیم، باید از تمامی جوانب به آن نگاه کنیم. دوربین آنالوگ دارای هزینههای کابلکشی زیادی است. همچنین برای کنترل دوربینها، نیازمند یک اپراتور هستید که مدام دوربینها را کنترل کند. گرچه این مورد برای دوربینهای IP نیز وجود دارد. اما به دلیل استفاده از اینترنت، میتوانید خودتان نیز کنترل دوربینها را دست بگیرید.
در دوربینهای تحت شبکه تنها چیزی که بیشتر از هر چیزی اهمیت دارد، تهیه یک اینترنت با سرعت مناسب است. تا تصاویر بدون افت کیفیت انتقال داده شوند.
استفاده از فرمتهای تصویری در دوربین مدار بسته آنالوگ و IP
در دوربینهای آنالوگ برای اینکه از کیفیت تصاویر کم نشود، از فرمتهای تصویری استاندارد استفاده میکنند. رایجترین آنها که در دوربین آنالوگ کاربرد دارد، فرمت تصویری H.264 است. این فرمت از طریق کد گذاری روی تصاویر، آنها را فشرده کرده و حجم تصویر کمتر میشود. این مورد میتواند به حافظه ذخیرهسازی تصاویر نیز کمک بسیاری کند.
اما با پیشرفت تکنولوژی، فناوری جدیدتری از فرمت H.264 ساخته شد. این فرمت، H.265 است که در دوربینهای تحت شبکه بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد. این فرمت از کیفیت تصاویر بیشتر محافظت میکند. همچنین حجم بیشتری از تصویر را فشرده میکند تا به راحتی از طریق اینترنت ارسال و دریافت شوند.
تفاوت بین دوربین مداربسته آنالوگ و تحت شبکه در وجود درگاه حافظه SD
در دوربینهای آنالوگ، تنها راه ذخیرهسازی تصاویر استفاده از دستگاه DVR است. ولی در دوربینهای IP این امکان فراهم شده تا از طریق کارت حافظه SD میتوان تصاویر را ذخیره کرد. این امر موجب میشود تا به راحتی به اطلاعات دوربین دسترسی داشته باشید.
ظرفیت کارت حافظه در هر دوربین IP از 64 گیگابایت تا 512 گیگابایت متغیر است. با توجه به نیاز خود میتوانید از هر ظرفیت دلخواهی که دوربین از آن پشتیبانی میکند، استفاده کنید.
معرفی چند نمونه دوربین مدار بسته آنالوگ
در این بخش چند نمونه از دوربین مدار بسته آنالوگ از بِرند پاناسونیک به شما عزیزان معرفی میکنیم. در ضمن لینک محصول نیز در روبهروی هر یک از دوربینها قرار دارد. با مراجعه به لینک محصول میتوانید از مشخصات، نقد و بررسی آنها استفاده کنید.
تصویر دوربین مدار بسته | نام دوربین مدار بسته | لینک خرید محصول |
---|---|---|
دوربین آنالوگ پاناسونیک WV-CW380
|
خرید آنلاین | |
دوربین آنالوگ پاناسونیک WV-CF354
|
خرید آنلاین | |
دوربین آنالوگ پاناسونیک WV-CF364
|
خرید آنلاین |
معرفی چند نمونه دوربین تحت شبکه (IP)
در اینجا نیز همانند بخش قبلی چند دوربین تحت شبکه پاناسونیک را معرفی میکنیم. لینک محصولات در روبهروی آنها قرار داده است. با مراجعه به صفحه محصول، از مشخصات و نقد و بررسی محصول دیدن فرمایید.
تصویر دوربین مدار بسته | نام دوربین مدار بسته | لینک خرید محصول |
---|---|---|
دوربین تحت شبکه پاناسونیک BL-VP101
|
خرید آنلاین | |
دوربین تحت شبکه پاناسونیک WV-SP306
|
خرید آنلاین | |
دوربین تحت شبکه پاناسونیک BL-VP104
|
خرید آنلاین |
اگر تمایل به خرید دوربین های مداربسته هایک ویژن دارید می توانید لیست محصولات آن را از طریق صفحه دوربین تحت شبکه هایک ویژن مشاهده کنید.
تعمیرات دوربین مدار بسته
شرکت ایده آل گستر نزدیک به 3 دهه است که به عنوان نمایندگی مجاز محصولات اداری و ارتباطی پاناسونیک فعالیت میکند. همچنین به داشتن تکنسینهای حرفهای خود در زمینه تعمیر دوربین مدار بسته افتخار میکند. به دلیل وجود حساسیتهای بالا در دوربین مدار بسته، توصیه میکنیم که برای تعمیر آن به مراکز مجاز مراجعه کنید. همچنین شما عزیزان میتوانید درخواست تعمیر خود را به صورت آنلاین و از طریق لینک زیر ثبت کنید. تا پشتیبانی شرکت ایده آل گستر برای دریافت محصول، با شما عزیزان تماس بگیرند.
و در آخر
میتوان گفت که از تمامی جوانب، تفاوت بین دوربین مداربسته آنالوگ و تحت شبکه را مورد بررسی قرار دادیم. بدون شک با خواندن این مقاله دریافتید که دوربین تحت شبکه، برتری محسوسی نسبت به دوربین آنالوگ دارد. ولی این بدان معنا نیست که دوربین آنالوگ مناسب نباشد. دوربینهای آنالوگ بیش از نیم قرن است که از تولید آنها میگذرد و دارای سابقه طولانی هستند. از طرف دیگر دوربینهای تحت شبکه از مقیاسپذیری بالاتری برخوردار هستند. چرا که نصب آنها و از همه مهمتر، ایمنی و در دسترس بودن دوربینهای IP اهمیت بسیار بالایی دارد. شما عزیزان میتوانید با مراجعه به وبسایت ایده آل گستر، انواع دوربین مدار بسته را مشاهده کنید.