سیپ چیست؟
Session Initiation Protocol (SIP) یک سرویس ارتباطی است که از پروتکل برای ارائه ارتباط صوتی از طریق IP (VoIP) بین سیستم تلفن در محل و شبکه تلفن سوئیچ شده عمومی (PSTN) استفاده می کند. SIP برای برقراری تماس، مدیریت و … استفاده می شود.
مزایای ترانک SIP
از دید مشتری، SIP trunking انعطاف پذیری خرید بیشتری، نسبت به TDM ارائه می دهد. (TDM) روشی برای قرار دادن چندین جریان داده در یک سیگنال است. ترانک های TDM به طور معمول حداقل از 23 کانال صوتی پشتیبانی می کنند، در حالی که ترانک های SIP بدون نیاز به مدار شبکه گسترده (WAN) خاص، می توانند با هر افزایشی خریداری شوند. مشتریان ممکن است ترانک های SIP را بر روی سرویس های WAN موجود، اتصالات اختصاصی WAN یا حتی اینترنت عمومی پیاده سازی کنند. معماری SIP trunking معمولاً یک کنترل کننده مرز (SBC) برای ارتباط میان SIP trunking و سیستم تلفن در محل فراهم می کند. SBC ها مدیریت امنیت، خط مشی مسیریابی، برنامه های شماره گذاری و کدگذاری کدک های صوتی را ارائه می دهند. (SBC) یک دستگاه سخت افزاری اختصاصی یا برنامه نرم افزاری است که نحوه شروع، برقراری و خاتمه مکالمات تلفنی را در شبکه پروتکل Voice over Internet (VoIP) کنترل می کند.
چرا از سیپ ترانک استفاده می کنیم؟
سیپ ترانک خدماتی را ارائه می دهد که معادل آن چیزی است که از یک خط تلفن آنالوگ می گیرید. با این حال، تفاوت بزرگ این است که یک سیپ ترانک، PBX شما را از طریق سیم “مجازی”، مودم کابل، اترنت و غیره به شبکه شما متصل می کند.
یکی از مهمترین مزایای استفاده از یک ترانک SIP این است که شما نیازی به حفظ همان میزان زیرساخت های فیزیکی ندارید. ترانک های SIP برای شرکت های بزرگ نیز جذاب است زیرا این شرکت ها را قادر می سازد برای خطوط تلفن، هزینه کمتری پرداخت کنند. برای شرکتهایی که از سیستم های PBX استفاده می کنند، ترانک SIP غالباً جایگزین جذاب تر برای خرید یک خط تلفن جداگانه برای هر کارمند است. و برای شرکتهای در حال رشد، ترانکینگ SIP کمک می کند تا مقیاس پذیری آن آسان تر شود.
یکی دیگر از مزایای استفاده از ترانک های SIP این است که اتصال به سرویس هایی که در ابر میزبانی می شوند راحت تر است.
ارائه دهندگان SIP trunking ممکن است خدمات زیر را ارائه دهند:
- رمزگذاری تماسهای صوتی برای رفع نیازهای امنیتی
- مسیریابی تماس ها (اطلاعات مربوط به موقعیت مکانی تماس گیرنده)
- توانایی تهیه ترانک از طریق رابط مبتنی بر وب
- اتصال به شبکه های تلفن همراه (بنابراین تماس تلفنی با تلفن همراه روی تلفن دسک تاپ نیز زنگ می خورد)
- امکان مسیریابی تماسها به چندین مکان بر اساس حجم تماس، منبع تماس یا خط مشی های دیگر
مراکز تلفن سری ns و tde پاناسونیک به طور کامل خطوط سیپ ترانک مخابرات را پشتیبانی مینمایند . برای مشاوره و خرید با مشاورین ما تماس بگیرید : 02181010
شرح سرویس
اشنایی با خطوط جدید مخابرات سیپ ترانک : در نسل جدید شبکه های مخابراتی NGN که کلیه ارتباطات بر مبنای IP می باشد، جهت ارتباط بین مراکز تلفنی و همچنین ارتباط مراکز تلفن خصوصی PBX از ترانکهای بسته ای ( PACKET TRUNK) استفاده می شودکه نوعی از آن SIP TRUNK می باشد و جایگزین ارتباطات PRA و E۱ در شبکه های TDM است. مشترکانی که می خواهند از سرویس های متنوع سیستم VOIP برخوردار شوند می توانند از این سرویس بهره بگیرند.
از این لینک می توان برای انتقال Voice برروی IP استفاده کرد.
جهت اتصال مرکز تلفن بخش خصوصی با ورودی دیتا به شبکه مخابراتی به جای PRA يا E۱ از لینک های مبتنی بر دیتا نظیر ADSL یا G.SHDSL با پروتکل SIP Trunkاستفاده می شود.
مزایای سرویس
– امکان واگذاری گستره متنوعی از کانال های همزمان و نامبرینگ متناظر با آن بنا به درخواست متقاضی. به طور مثال: تعداد ۱۰، ۲۰، ۱۵۰ و یا ۱۰۰۰ کانال
– قابل استفاده بر روی کابل مسی و فیبر نوری
– عدم نیاز به افزایش تعداد تجهیزات سمت متقاضی با افزایش تعدادشماره (مثلا ۱۲۰ شماره تلفن با فقط یک مودم قابل سرویس دهی است)
– عدم وجود محدودیت جغرافیایی برای ارائه سرویس
– کاهش هزینه تجهیزات مورد نیاز
– امکان مدیریت ترافیک صوتی ارسالی بر روی لینک به دلیل استفاده از بسته هایIP
بیشتر بخوانید : تفاوت SIP و VoIP در چیست؟
ویژگی های سرویس
– تجهیزات نهایی سمت متقاضی باید پروتکل SIP وIP را پشتیبانی نماید .
– متقاضی سرویس نیازمند خریداری مودم های G.ShDSL.Bis می باشد.
– استفاده از پهنای باند اینترانتی به میزان مورد نیاز جهت مکالمه همزمان و عدم دایری اینترنت بر روی پورت ADSL یاG.SHDSL
مدارک مورد نیاز :
– اساسنامه شرکت
– روزنامه رسمی تاسیس و تغییرات شرکت که بیش از دوسال از تاریخ آن نگذشته باشد
– فرم کد اقتصادی
– معرفی نامه نماینده شرکت
– نامه درخواست ممهور به مهر و امضا مدیر عامل و دارندگان امضا شرکت
– اصل و کپی و کارت ملی و شناسنامه نماینده شرکت
– تکمیل فرم کارت اشتراک و فرم پرسشنامه
محل ثبت نام :
– متقاضیان حقوقی دریافت لینک فوق (به همراه سرشماره) به جز مناطق مخابراتی ۲،۶و۸ به مرکز مخابراتی مربوطه مراجعه نمایند .
– متقاضیان حقوقی دریافت لینک فوق (به همراه سرشماره) مناطق ۲،۶و۸ به منطقه مخابراتی مربوطه مراجعه نمایند.