اسپیلیتر مودم یا نویزگیر چیست؟ طریقه نصب آن چگونه است؟

اسپلیتر جعبه کوچکی است که دارای یک پورت ورودی و دو پورت خروجی است. پورت ورودی به پریز خط تلفن متصل می‌شود و هر کدام از درگاه‌های خروجی، یکی به تلفن و دیگری به مودم متصل می‌شود. اسپلیتر، سیگنال دریافتی را فیلتر کرده و آن را به دو باند فرکانس تقسیم می‌کند: باند فرکانس بالا برای داده‌ها و باند فرکانس پایین برای تماس‌های صوتی. به این ترتیب می‌توان بدون تداخل و نویز، هم از اینترنت و هم از خدمات تلفن استفاده کرد.

در ادامه، تمام اطلاعات کاربردی درباره اسپلیتر در این مقاله به شما توضیح داده می‌شود؛ به همین دلیل، پیشنهاد می‌کنیم تا انتها با ما همراه باشید.

اسپلیتر چیست؟

اسپلیتر یا «splitter» دستگاهی است که عمل تفکیک امواج صوتی (تلفنی) و دیتا را بر روی خط تلفن انجام می‌دهد. اسپیلیتر در لغت به معنای جدا‌ساز است و در عمل کار جدا سازی صدا (voice) از دیتا (data) را بر روی خطوط adsl انجام می‌دهد. همانگونه که ممکن است بدانید، برای راه‌اندازی سرویس اینترنت پر سرعت adsl از خطوط تلفنی آنالوگ استفاده می‌شود و دیتای اینترنت از طریق همان کابل مسی که برای مکالمه تلفنی مورد استفاده قرار می‌گیرد، انتقال پیدا می‌کند.

یکی از مشکلاتی که با راه اندازی اینترنت پرسرعت به وجود می‌آید، پارازیتی است که روی خط تلفن ایجاد می‌شود. این پارازیت یا همان نویز، باعث خواهد شد تا در هنگام مکالمه، صدای واضحی دریافت و ارسال نشود. مشکل دیگر نیز، قطعی اینترنت هنگام برقراری تماس تلفنی است؛ بنابراین همیشه در کنار خرید یک مودم، باید دستگاه کوچک دیگری به نام اسپلیتر که البته قیمت چندانی هم ندارد را نیز تهیه کنید.

اسپلیتر چگونه کار می‌کند؟ 

اسپلیتر به گونه‌ای طراحی شده است که می‌تواند صدا را از داده یا همان data جدا کند. وجود این وسیله، مانع از تداخل امواج آن‌ها با هم شده و همچنین کیفیت دریافت صدا را بالا می‌برد.

نبود این دستگاه، پارازیت صدا را افزایش داده و از طرف دیگر قطع و وصل مداوم اینترنت را به دنبال خواهد داشت. خط تلفن، دارای سیگنال صوتی بوده و محدوده فرکانس صوت انسان نیز بین ۲۰ هرتز تا ۲۰ کیلو هرتز است که به عنوان یک سیگنال آنالوگ شناخته می‌شود.

سیگنال آنالوگ یعنی سیگنالی که به زمان وابسته است و با گذر زمان مقدار آن تغییر می‌کند.

این سیگنال صوتی به صورت یک شکل موج سینوسی است، اما سیگنالی که به مودم ADSL متصل می‌شود، حاوی صوت نبوده و دیتا یا داده‌ای است که به عنوان سیگنال دیجیتال شناخته می‌شود و فرکانس بالایی دارد (یعنی در هر ثانیه دفعات بسیار بسیار زیادی تغییر وضعیت می‌دهد).

پس خط تلفنی که دارای ADSL است، شامل دو سیگنال بوده، یکی دیجیتال یا داده و یکی هم سیگنال آنالوگ صوتی. خط تلفن‌هایی که ADSL ندارند، فقط شامل سیگنال‌های صوتی هستند. بنابراین، کاری که اسپلیتر انجام می‌دهد، تفکیک سیگنال دیجیتال از سیگنال صوتی است. با این کار، هیچگونه تداخلی بین سیگنال‌ها پیش نمی‌آید و شما می‌توانید علاوه‌بر یک تماس صوتی بی‌نظیر، یک سرویس اینترنت مطلوب را نیز تجربه نمایید.

طریقه نصب اسپیلیتر

محل نصب اسپلیتر 

اسپلیتر باید در ابتدایی‌ترین محل ورود خط تلفن قرار گیرد (این نکته خیلی مهم است) و پس از آن به مودم و گوشی تلفن وصل شود. درصورت استفاده گوشی تلفن از پریز دیگر، استفاده از اسپلیتر ثانویه الزامیست و در صورت عدم استفاده از اسپیلیتر دوم اینترنت شما با مشکل برخورد خواهد کرد.

طریقه استفاده از این دستگاه به این صورت است که خط تلفن به عنوان ورودی آن در نظر گرفته می‌شود. خروجی آن هم از ۲ قسمت تشکیل شده که یکی برای اتصال به مودم و دیگری برای تلفن طراحی شده‌ است.

به طور کلی هر اسپیلیتر دارای یک پورت ورودی است که با عبارت LINE بر روی دستگاه مشخص گردیده؛ شما باید خط وروری منزل را به این پورت وصل نمایید. دو پورت دیگر بر روی دستگاه وجود دارد، پورت TELL که باید به تلفن وصل گردد و پورت ADSL که به ورودی مودم شما متصل می‌شود.

اسپلیتر باید در ابتدایی‌ترین محل ورود خط تلفن قرار گیرد.

در شکل زیر، نحوه نصب دستگاه اسپلیتر نشان داده شده است:

اسپیلیتر چیست و طریقه نصب آن چگونه است

امکان دارد با وجود اسپیلیتر باز هم تلفن شما دارای نویز باشد؛ در این صورت تلفن خود را از مودم ADSL کمی فاصله دهید یا مودم را خاموش نمایید و ببینید آیا با خاموشی مودم، بازهم تلفن شما دارای اختلال است یا خیر.

این نکته را به یاد داشته باشید که مانند هر وسیله برقی دیگری، اسپیلیتر‌ها هم دچار خرابی می‌شوند. از آنجا که اسپیلیتر قیمت بالایی ندارد به فکر تعمیر نباشید و یک دستگاه اسپیلیتر جدید خریداری نمایید.

4 | (25)
تلفن رومیزی پاناسونیک
تلفن سانترال
دوربین مدار بسته پاناسونیک
کارت سانترال پاناسونیک
اشتراک در
اطلاع از
guest

13 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
13
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x