شاید بارها اتفاق افتاده است که در اثر برخورد پایههای صندلی یا پا خوردگی با سیم یا سوکت تلفن شاهد قطعی خط بودهایم. اکنون با یادگیری روش اتصال سیمهای مخابراتی به پریز یا سوکتهای دیواری و در نهایت دستگاه تلفن قادر به رفع خرابی و اتصال مجدد خط تلفن داخلی خواهیم بود.
از آنجا که پریز دربرگیرنده سیمهای مخابراتی است، در بحث نحوه اتصال سیم تلفن به پریز ما از یک طرف با دستگاه تلفن و از طرف دیگر با سیم و کابلهای مخابرات سروکار داریم. لذا باید هم نوع دستگاه تلفنمان را بشناسیم و هم از نوع و استانداردهای کابلهای مخابراتی مطلع شویم.
به صورت کلی تلفنهای موجود در بازار، از نظر تکنولوژی ساخت به ۴ دسته کلی تلفنهای آنالوگ، دیجیتال، هیبرید و VOIP تقسیم میشوند که هرکدام، با استاندارد خاصی به کابلهای ارتباطی و در نهایت به دستگاه سانترال متصل میگردند.
لازم است قبل از بررسی نحوه اتصال تلفنهای مختلف به دستگاه سانترال از استانداردهای کابلهای مخابراتی موجود در بازار اطلاع حاصل نماییم.
استاندارد رنگی رایج در تولید کابلهای مخابراتی در اصطلاح استاندارد اروپایی به شرح زیر و شامل پنج رنگ فرعی و پنج رنگ اصلی است:
رنگهای اصلی شامل سفید، قرمز، مشکی، زرد، بنفش و رنگهای فرعی شامل آبی، نارنجی، سبز، قهوهای، طوسی هستند که هر یکی از رنگهای اصلی به همراه یک رنگ فرعی با اولویتی که ذکر گردید به دور هم پیچیده شدهاند و تشکیل یک زوج سیم را میدهند.
نحوه اتصال سیم تلفن به سیم مخابرات، به تفکیک تکنولوژی ساخت
تلفنهای موجود در بازار شامل دستهبندیهای زیر هستند:
- آنالوگ
- دیجیتال
- هیبرید
- VOIP
در هنگام کار با نمونههای سوکت و پریز رایج در بازار ایران، در اولین نگاه بعد از برداشتن پوشش سوکت دیواری یا پریزهای تلفن، با چهار پین مواجه میشویم که به چهار سیم دارای رنگهای سبز، قرمز، مشکی و زرد متصل گردیدهاند. هرکدام از این سیمها، وظیفه انتقال سیگنال خاصی را برعهده دارند که در ادامه، به توضیح آنها میپردازیم.
توجه داشته باشید که سوکتهای دیواری یا پریزهای تلفن، در دو نوع تکی و دوقلو تولید و به بازار عرضه میگردند. سیمبندی سوکتهای دوقلو، دقیقا همانند سوکتهای تکی بوده و همان چهار رنگ سیم برای قسمت دوم نیز استفاده میشوند.
معمولا پیچهایی دربدنه پریز قرار گرفته که سیمهای زوج حامل سیگنالهای مخابراتی، زیر آنها پیچ میشوند.
نحوه اتصال سیم تلفن به سیم مخابرات در گوشی های آنالوگ
تلفنهای آنالوگ شامل تلفنهای بی سیم سادهای هستند که بیشترین کاربرد را در منازل دارند. این مدل از تلفن، یک سیگنال صوتی و یا تصویری را دریافت کرده و طی پردازشی، آن را به پالسهای الکترونیکی تبدیل میکند.
این گروه از تلفنها، میتوانند دارای مانیتور شمارهانداز باشند؛ قابلیتی که به آن کالر آیدی میگویند. کالر آیدی میتواند قبل از اینکه پاسخگوی یک تماس باشید، شماره «تماس گیرنده» را نمایش دهد.
تلفنهای آنالوگ از دو رشته سیم و یا به اصطلاح، یک زوج سیم برای اتصال به پریز سوکتی استفاده میکنند. این زوج سیم، وظیفه انتقال بوق یا پالس را بر عهده دارد. توجه داشته باشید که از پست اصلی، یک داخلی بخصوص با کابلهای مخابراتی به سوکت تلفنی اختصاص یافته و یا اینکه مخابرات برای انتقال خط به ساختمان شما، از یک رنگ خاص استفاده نموده. این سیم طی چند مرحله تغییر رنگ از طریق یک زوج سیم، به تلفن شما منتقل شده که پس از انتقال باید به دو سیم قرمز و سبز رنگ پریز، مطابق تصویر زیر متصل گردد.
نحوه اتصال سیم تلفن به سیم مخابرات در گوشیهای دیجیتال
همانطور که از اسم این تلفن مشخص است، پایه و اساس این سیستمهای ارتباطی، برمبنای سیگنالهای دیجیتال و «صفر و یک» بوده که انتقال صدا به وسیله سیگنال صورت میگیرد. این مدل از تلفن، مخصوص سیستمهای پرظرفیت پاناسونیک است که علاوه برایجاد ارتباط داخلی، حکم اپراتور مخابراتی و برنامهریزی کننده باکس را دارند.
این مدل از تلفنهای دیجیتال نیز از یک زوج سیم برای اتصال به پریز سوکتی استفاده میکنند و آن زوج علاوه بر بوق، به عنوان انتقال دهنده دیتا نیز عمل میکند. دو رشته سیمی که باید در سوکت بسته شود به رنگهای زرد و مشکی هستند.
نحوه اتصال سیم تلفن به سیم مخابرات در گوشی هیبرید
تلفنهای هیبرید به تلفنهایی اطلاق میشود که دارای ویژگیهای ترکیبی از دو سیستم آنالوگ و دیجیتال هستند. این نوع از تلفنها در سیستمهای کم ظرفیت از انواع اپراتور و تلفن برنامهریزی کننده باکس استفاده میکنند.
در تلفنهای هیبرید، از دو زوج سیم برای اتصال به پریز سوکتی استفاده میشود. یک زوج سیم برای انتقال پالس و زوج دیگر، دیتا یا همان اطلاعات را انتقال میدهد. زوج سیم حامل بوق داخلی باید همانند تلفنهای آنالوگ در داخل پریز تلفن به رنگهای قرمز و سبز، و زوج سیم دیتا، باید به رنگهای زرد و مشکی بسته شوند.
نحوه اتصال سیم تلفن های voip به پریز
VOIP یا «Voice over internet protocol» به معنای انتقال مکالمات تلفنی روی یک شبکه دیتا است. در واقع سیستم ویپ این امکان را به شما میدهد که از اینترنت برای مکالمات تلفنی استفاده کنید. سیستم VOIP، سیگنال آنالوگ صوتی را به یک داده دیجیتال تبدیل کرده و آن را با استفاده از بستر اینترنت، انتقال میدهد.
تلفنهای ویپ میتواند به صورت مجازی در داخل گوشی و یا کامپیوتر استفاده شوند. همچنین میتوان به صورت فیزیکی و مجزا از سایر سیستمها و به شکل تحت شبکه، آن را فعال نمود که در این روش، از کابل شبکه و یا گرفتن ip از سوئیچ استفاده میشود.
نحوه اتصال سیم تلفن به پریز
درصورتی که از درست بسته شدن زوج سیمها داخل سوکت تلفن و وصل بودن ولتاژ داخلی اطمینان پیدا کردهاید، اکنون زمان وصل کردن تلفن به سوکت دیواری فرارسیده است؛ این کار از طریق سیم لاین تلفنی انجام میگیرد. به این صورت که سیم لاین را به اندازه مورد نیاز با توجه به محل قرارگیری تلفن چیده و با آچار پرس مخصوص، به دوسر آن «سر سوکت» زده و به تلفن متصل میکنیم.