آیا این تلفن کالر آیدی دارد؟ این یکی از اولین سوالاتی است که ممکن است برخی مشتریان در هنگام خرید تلفن از فروشندگان بپرسند. سرویس نمایشگر شماره تلفن یا همان Caller ID قابلیتی است که باعث میشود شماره فرد تماس گیرنده روی دستگاه تلفن ما نمایش داده شود. کالر آیدی به حدی برای مشتریان و کاربران تلفنهای ثابت و همراه اهمیت دارد که امروزه تقریبا اکثریت تلفنهایی که دارای نمایشگر هستند، از این قابلیت برخوردارند.
کالر آیدی چیست؟
کالر آیدی یک سرویس تلفنی است که بر روی تلفنهای آنالوگ و دیجیتال قابلیت فعالسازی دارد. با استفاده از «Caller ID» شماره تلفن فرد تماس گیرنده روی دستگاه تلفن مقصد، نمایش داده میشود. البته گاهی اوقات در کنار شماره تلفن، نام فرد تماس گیرنده نیز روی نمایشگر تلفن نمایش داده میشود. این اطلاعات هم میتوانند بر روی نمایشگر خود تلفن منتشر شوند و هم در صفحههای نمایش متصل به دستگاه تلفن، مانند تلویزیون.
شماره تماس، معمولا بعد از زنگ اول و یا دوم بر روی نمایشگر ظاهر میشود. البته این اتفاق به کشور و منطقهای که در آن زندگی میکنید نیز بستگی دارد.
حال سوال اینجاست که کالر آیدی چگونه و با چه روشی، شماره فرد تماس گیرنده را بر روی تلفن مقصد نمایش میدهد؟
در کشورهای مختلف برای راه اندازی Caller ID از یکی از دو روش FSK و یا DTMF استفاده میکنند. اما این الگوریتمها به چه صورت کار میکنند و چه تفاوتهایی با هم دارند؟
این قابلیت در ارتباطات خانگی و به خصوص در مراودات تجاری از اهمیت بسیاری برخوردار است. اطلاع از شماره تلفن تماس گیرنده در شرکتها و مراکز تجاری که ارتباط تلفنی با مشتریانشان برایشان بسیار مهم است، نمود بیشتری پیدا میکند.
البته این مجموعهها از یک مرکز تلفن استفاده میکنند که تمام تماسهای آنها را مدیریت میکند. caller id در مراکز تجاری بر روی PBX یا همان دستگاه سانترال راه اندازی میشود. از آنجایی که بیشتر شرکتها و ادارات در ایران از سانترالهای پاناسونیک استفاده میکنند، فعالسازی کالر آیدی بر روی سانترال پاناسونیک میتواند نیازهای شما به این قابلیت را برآورده نماید.
اگر دستگاه تلفن خانگی که برای منزل خود تهیه کردهاید از قابلیت کالر آیدی برخوردار باشد، نیازی به اعمال تنظیمات خاصی ندارید.
البته ممکن است در مواقعی Caller ID بر روی خط شما کار نکند و با مشکل شماره ننداختن شماره تلفن بر روی دستگاه خود مواجه شوید. اما در حالت کلی استفاده از این قابلیت روی تلفنهای خانگی نیازمند دو فاکتور اصلی است:
- تلفن شما دارای قبالیت کالر آیدی باشد.
- این سرویس بر روی خط شما تعریف شده باشد.
از طرف دیگر در دستگاههای سانترال شرکتی کم ظرفیت و یا پرظرفیت مانند سانترال پاناسونیک 824 برای فعالسازی، به نصب کارت جداگانه روی دستگاه نیاز است.
امروزه قابلیت کالر آیدی روی بسیاری از دستگاههای تلفن ثابت، تلفنهای تحت شبکه و تلفنهای همراه ارائه میشود. در این مقاله از بلاگ ایده آل گستر، به بررسی اینکه کالر آیدی چیست و مفاهیم مرتبط با آن خواهیم پرداخت؛ با ما همراه باشید.
نمایش کالر آیدی با FSK
Frequency-shift keying یا FSK یک روش ساده برای ارسال اطلاعات دیجیتال است. در این روش، برای ارسال عدد صفر (0) از یک فرکانس خاص و برای ارسال عدد یک (1) از یک فرکانس دیگر استفاده میشود. به عبارت دیگر، فرکانس سیگنال تغییر میکند تا نشان دهد که آیا عدد صفر یا یک ارسال میشود.
یکی از کاربردهای FSK در کالر آیدی است که به وسیله دادههای باینری 0 و 1 شماره فرد تماس گیرنده را روی تلفن مقصد، منتقل میکند.
از FSK برای ارسال اطلاعات روی خطوط آنالوگ استفاده میشود. این روش به طور گسترده در مودمها بکار میرود. عملکرد این نوع از کالر آیدی به این صورت است که هرگاه فرستنده میخواهد بیت ۰ را ارسال کند، یک موج با فرکانس ۲۲۰۰Hz و زمانی که قصد ارسال بیت 1 را دارد، موجی با فرکانس ۱۲۰۰Hz ایجاد میکند. این فرکانسها بین فرستنده و گیرنده به صورت مداوم در حال ارسال و دریافت هستند که با کنار هم قرار گرفتن این دادهها، میتوان اطلاعات ارسالی از جمله شماره تلفن فرد تماس گیرنده را تشخیص و نمایش داد.
نمایش کالر آیدی با DTMF
DTMF یا «Dual-tone multi-frequency»، در واقع سیگنالی است که با فشار دادن هر کدام از دکمههای روی دستگاه تلفن، به مراکز مخابراتی ارسال میشود. در کالر آیدی DTMF زمانی که شما در حال شمارهگیری هستید، به ازای هر عددی که فشار میدهید، یک سیگنال تولید شده و در نهایت مجموع این سیگنالها در دستگاه مقصد شناسایی شده و به صورت عدد نمایش داده میشوند.
در صورت نیاز به مشاوره تخصصی پاناسونیک تماس بگیرید!
شماره تماس ایده آل گستر 02181010
سوالات رایج در ارتباط با کالر آیدی
خطوط مخابراتی ایران FSK هستند یا DTMF؟
در حال حاضر کلیه خطوط آنالوگ از کالر آیدی FSK استفاده میکنند. ولی در خطوط SIP TRUNK از DTMF استفاده میشود. از آنجایی که اکثریت خطوط مخابراتی ایران، کماکان از نوع سنتی یا آنالوگ میباشند، بدیهی است که کالر آیدی FSK در ایران کاربرد بیشتری دارد.
برای اینکه کالر آیدی روی یک دستگاه تلفن کار کند چه ویژگیهایی لازم هستند؟
علاوه بر اینکه دستگاه تلفن باید از قابلیت کالر آیدی (caller id) پشتیبانی کند، سرویس کالر آیدی باید هم بر روی خط تلفن مبدا و هم خط تلفن مقصد فعال باشد؛ در غیر این صورت، ممکن است با پیام «Out of Area» مواجه شوید.
آیا کالر آیدی در تماسهای بین المللی هم کار میکند؟
خیر. معمولا در تماسهای بینالمللی، روی تلفن مقصد پیغام «UNAVAILABLE» نمایش داده میشود. البته اخیرا این قابلیت در بین برخی از کشورها کار میکند، اما در این شرایط نیز کد تلفن کشور مبدا نمایش داده نمیشود.