فناوری ویپ به لطف امکانات و امتیازاتی که دارد، به تدریج جای سیستمهای تلفن سنتی را میگیرد. ویپ به کسبوکارها این امکان را میدهد تا با کاهش هزینهها و بهبود کیفیت تماس، ارتباطات بهتری را تجربه کنند. برای راهاندازی این فناوری در هر مجموعهای، به یک سری تجهیزات نیاز است. این تجهیزات شامل دستگاه سانترال، گیتوی، تلفن ویپ و… میشود. هدف ما در این مقاله، معرفی تجهیزات VoIP است تا هنگام نصب و راهاندازی ویپ، تسلط بیشتری روی کار داشته باشید.
برای آشنایی با مهمترین تجهیزات ویپ، در ادامه با ما همراه باشید.
سانترال ویپ
دستگاه سانترال ویپ (یا همان مرکز تلفن تحت شبکه) قلب تپنده فناوری ویپ است. خطوط تلفنی که از بیرون (مثلا از مخابرات) وارد مجموعه میشوند، به این دستگاه وصل میشوند. دستگاه سانترال، این خطوط را بین داخلیهای مجموعه تقسیم میکند و این امکان را میدهد که درون مجموعه خود، یک شبکه تلفن خصوصی داشته باشید.
هماکنون سانترال ویپ در مدلهای متنوعی در بازار وجود دارد که بعضی از آنها مناسب بودجه و نیازهای مجموعههای کوچک و متوسط است و بعضی دیگر نیز متناسب با بودجه و نیازهای مجموعههای بزرگ ساخته شدهاند. شرکت ایدهآل گستر، محصولات متنوعی مناسب با انواع بودجهها و نیازها به مشتریان خود ارائه میکند.
سانترال ویپ در مقایسه با دستگاههای سانترال معمولی از امتیازات بیشتری برخوردار است. برای نمونه، هزینه نصب و راهاندازی کمتری دارد، قبض تلفن شما را کاهش میدهد، محدودیت جغرافیایی را برمیدارد و میتوانید از هرجای دنیا به آن دسترسی داشته باشید و در نهایت، بعضی از امکانات آن در سانترال معمولی نیست یا اگر هم باشد، با هزینه اضافه به شما ارائه میشود.
از امکاناتی که سانترال ویپ ارائه میدهد میتوان به اینها اشاره کرد:
- امکان برقراری تماس کنفرانسی یا همان کنفرانس تلفنی (صوتی و تصویری)
- صندوق صوتی
- منشی تلفنی (پاسخگویی خودکار)
- انتقال تماسها
- ضبط مکالمات
- گرفتن پشتیبان از تنظیمات سیستم، مکالمات، گزارشها و بازگرداندن آن در مواقع نیاز
- تعریف موسیقی انتظار و…
میتوانید به جای دستگاه سانترال فیزیکی، از سانترال مجازی استفاده کنید. این کار هزینههای شما را کاهش میدهد اما تسلط شما را روی سیستم کم میکند. برای آشنایی بیشتر با سانترال مجازی، مقاله مزایای استفاده از سانترال مجازی را بخوانید.
مشاهده قیمت و خرید سانترال ویپ
تلفن ویپ
تلفن ویپ یا همان تلفن تحت شبکه کاملا شبیه تلفنهای معمولی است، با این تفاوت که فقط با اینترنت کار میکند و باید به دستگاه سانترال ویپ وصل شود. برای اینکه از تمام امکانات ویپ بهرهمند شوید، باید از این تلفنها استفاده کنید.
خیلی از این تلفنها، چند ورودی دارند و میتوانید چند خط را به آنها وصل کنید یا بعضی از آنها صفحه نمایش بزرگ و دوربین دارند و برای کنفرانس تصویری مناسب هستند. برای آشنایی بیشتر با گوشیهای تلفن تحت شبکه میتوانید مقاله تلفن ویپ چیست و چگونه کار میکند؟ را مطالعه کنید.
با یک شرط میتوانید برای سانترال ویپ خود، تلفن ویپ تهیه نکنید. اگر قبلا سانترال سنتی داشتهاید، میتوانید تلفنهای معمولی خود را به سانترال ویپ متصل کنید. تلفنهای معمولی شامل تلفنهای آنالوگ و دیجیتال میشوند که فقط با سانترال معمولی کار میکنند و در شرایط عادی به درد سانترال ویپ نمیخورند، اما با یک راهکار میتوان آنها را نیز به سانترال ویپ وصل کرد. برای این کار به یک دستگاه گیت وی FXS نیاز است که در ادامه مطلب، راجع به آن توضیح خواهیم داد.
سافتفون
میتوانید به جای تلفنهای ویپ از نرمافزارهایی که روی موبایل یا کامپیوتر نصب میشوند، استفاده کنید و به این ترتیب، تلفن همراه یا کامپیوتر خود را به تلفن ویپ تبدیل کنید. به این تلفنها، سافت فون میگویند. برای آشنایی بیشتر با آنها میتوانید مقاله سافت فون چیست؟ را ببینید.
برای استفاده از این تلفنهای نرمافزاری، نیاز به میکروفن، اسپیکر و یا هدست است. معمولا موبایل به امکانات اضافه نیاز ندارد اما بهتر است برای کامپیوتر یا لپتاپ از هدست استفاده شود. برای مشاهده قیمت و خرید هدست مناسب میتوانید به صفحه خرید هدست بروید.
گیتوی
گیت وی یکی از مهمترین تجهیزات VoIP به شمار میرود. در حقیقت، گیت وی یک نوع مبدل است که کارایی دستگاه سانترال ویپ را افزایش میدهد. چند نوع گیتوی وجود دارد که مهمترین آنها، گیت وی FXO و گیت وی FXS است.
گیت وی FXO
بعضی از دستگاههای سانترال ویپ مستقیما به خطوط معمولی مخابرات متصل نمیشوند. در نتیجه، سیمهای تلفن مخابرات ابتدا باید به گیتوی FXO وصل شوند و این گیتوی هم به سانترال ویپ متصل میشود.
بعضی از دستگاههای سانترال ویپ مستقیما به خطوط معمولی مخابرات وصل میشوند اما تعداد ورودیهای آنها محدود است. برای نمونه، شما 8 خط شهری دارید اما ورودی سانترال 4 تا است. برای افزایش پورتهای ورودی و استفاده از تمام خطوط، از یک دستگاه گیت وی FXO استفاده میشود.
گیت وی FXS
اگر گوشیهای تلفن شما آنالوگ یا دیجیتال باشند و بخواهید آنها را به دستگاه سانترال ویپ متصل کنید، از گیت وی FXS کمک میگیرید. به این ترتیب، تلفنها ابتدا به گیت وی وصل میشوند و خطوط از گیت وی به سانترال ویپ میروند. این کار مناسب مجموعههایی است که قبلا سانترال معمولی داشتهاند و حالا قصد تعویض سیستم خود را به سانترال ویپ دارند، اما نمیخواهند تلفنهای مجموعه را عوض کنند و برای خرید تلفن ویپ بودجه کنار بگذارند.
سوئیچ و روتر
سوئیچ و روتر از مهمترین تجهیزات VoIP هستند. در حقیقت، بدون این 2 وسیله، عملا شبکه ویپ راه نمیافتد و کار نمیکند. اما سوئیچ و روتر چه کار میکنند؟
سوئیچ مسوول اتصال دستگاههای مختلف در داخل شبکه است. برای نمونه، تلفنهای ویپ را به همدیگر وصل میکند تا شبکه داخلی شکل بگیرد. روتر مسوول اتصال 2 یا چند شبکه به هم است. برای نمونه، شبکه اینترنت یا شبکه مخابرات را به شبکه داخلی شما وصل میکند تا سانترال ویپ بتواند کار کند.
کیفیت سوئیچهای موجود در بازار بر اساس امکاناتی که در اختیار شما قرار میدهند، فرق میکند. برخی از امکانات مهم سوئیچها به این قرار هستند:
- پشتیبانی از QoS: این قابلیت به سوئیچها اجازه میدهد تا ترافیک شبکه را مدیریت و اولویتبندی کنند و از قطع صدا یا تاخیر در مکالمات جلوگیری کنند. در شبکههایی که چندین کار همزمان انجام میشود، قابلیت QoS کمک میکند تا احتمال قطع تماس یا کاهش کیفیت صدا، کم شود.
- پشتیبانی از PoE: بعضی از سوئیچهای ویپ مجهز به قابلیت PoE هستند، که به تلفنهای ویپ اجازه میدهد بدون نیاز به پریز برق و آداپتور، برق خود را از کابل شبکه دریافت کنند.
- سرعت بالا: سوئیچهای گیگابیتی یا 10 گیگابیتی که سرعت بالا و تاخیر کمتری دارند، از قیمت بالاتری برخوردار هستند.
روترها هم بر اساس امکاناتشان دستهبندی میشوند. برای نمونه، میزان سرعت اینترنتی که دستگاه پشتیبانی میکند، تعداد پورتهای آن و محدوده تحت پوشش، میتواند نشاندهنده کیفیت و تعیین کننده قیمت روتر باشد.
نحوه انتخاب تجهیزات ویپ
بعد از معرفی تجهیزات VoIP (ویپ)، نوبت به انتخاب بهترین گزینهها برای هر مجموعهای میرسد. برای اینکه مطمئن شوید بهترین گزینه ممکن را انتخاب میکنید، باید چندین عامل کلیدی را مورد بررسی قرار دهید.
بررسی نیازها
اولین قدم در انتخاب تجهیزات ویپ، بررسی دقیق نیازهای مجموعه است. این بررسی باعث میشود متوجه شوید، چه تجهیزاتی را با چه کیفیت و امکاناتی نیاز دارید. به این ترتیب، از خرید اشتباه وسایلی که به درد کار شما نمیخورد یا خرج کردن پول اضافه، در امان خواهید ماند. مواردی که باید در نظر بگیرید، از این جمله هستند:
- تعداد کاربران: چند نفر از کارکنان شما به تجهیزات ویپ نیاز دارند؟ مجموعه شما کوچک، متوسط و یا بزرگ است؟
- نحوه استفاده: کارکنان شما چگونه از سیستم ویپ استفاده خواهند کرد؟ آیا بیشتر از سافتفونها و روی لپتاپ و موبایل استفاده میکنند یا نیاز به تلفنهای رومیزی دارند؟ اگر کارکنان زیاد در تردد هستند، مثل انبار یا کارخانه، به تلفن بیسیم هم نیاز دارید یا نه؟
- قابلیت گسترش: اگر کسبوکار شما در حال رشد است، باید به تجهیزاتی فکر کنید که امکان توسعه و افزودن کاربران جدید را در آینده داشته باشند.
مقایسه محصولات مختلف
وقتی نیازهای خود را به درستی مشخص کردید، مرحله بعدی مقایسه محصولات موجود در بازار است. برندهای زیادی در بازار هستند که هرکدام ویژگیها و قابلیتهای خود را دارند. برای مقایسه دقیق محصولات، به چندین معیار اصلی توجه کنید:
- قیمت: بودجهای که برای خرید تجهیزات ویپ اختصاص دادهاید، تاثیر مستقیمی روی انتخاب شما خواهد داشت. لازم است با توجه به بودجه خود، دنبال تجهیزاتی باشید که هم مقرونبهصرفه هستند و هم کیفیت مناسبی ارائه میدهند. محصولات ارزانتر همیشه بهترین گزینه نیستند. گاهی اوقات انتخاب یک محصول با قیمت بالاتر ممکن است بهصرفهتر باشد.
- کیفیت صدا: یکی از اصلیترین معیارهای انتخاب تجهیزات ویپ، کیفیت صدا است. یک سیستم ویپ باید قادر باشد صدای شفاف و بدون اختلال را منتقل کند. بررسی بازخورد مشتریان یا آزمایش کردن محصولات قبل از خرید میتواند به شما کمک کند تا از کیفیت آنها مطمئن شوید.
- پشتیبانی فنی: مهم است که محصولی را انتخاب کنید که پشتیبانی قوی داشته باشد. مشکلات فنی در سیستم ویپ ممکن است به قطع تماسها و اختلال در ارتباطات منجر شود. بنابراین، انتخاب شرکتی که پشتیبانی مداوم و باکیفیت ارائه میدهد، کلیدی است.
- سازگاری با سیستمهای موجود: اگر شما در حال حاضر زیرساختهای شبکه یا تجهیزات خاصی را دارید، باید مطمئن شوید که تجهیزات جدید با آنها سازگاری دارند. این شامل شبکه فعلی، روترها و سوئیچهای شما میشود.
خدمات تخصصی ویپ را از تیم حرفهای ما بخواهید!
مشاوره با کارشناسان ایدهآل گستر
شماره تماس کارشناسان ایدهآل گستر: 02181010