مرکز تلفن و سوییچینگ چیست و چه نقشی در تماسهای تلفنی دارد؟
برای جواب دادن به این پرسش، باید سوییچ را تعریف کنیم. پس از آن، معنا و کاربرد مرکز تلفن و سوییچینگ به سادگی قابل درک میشود.
سوییچ در شبکه تلفن چیست؟ وقتی با تلفن معمولی به یک شماره دیگر زنگ میزنید، خط تلفن شما به خط تلفن مخاطب وصل میشود. وسیلهای که این دو خط را به هم متصل میکند، سوییچ نام دارد.
در گذشته، اپراتورها در مرکز تلفن (تلفنخانه) مینشستند و به طور دستی، خطوط تلفن را به هم وصل میکردند. احتمالا در فیلمهای قدیمی دیدهاید که خانمها در یک مرکز تلفن نشستهاند و با دست، خطها را به هم متصل میکنند. سوییچهای مورد استفاده در آن زمان بسیار اولیه بودند و به اپراتور نیاز داشتند.
با گذر زمان، اپراتورها حذف شدند و سوییچ خودکار جای آنها را گرفت. اکنون و با فراگیر شدن فناوری ویپ، از سوییچهای بسیار مدرنتر برای اتصال تلفن به اینترنت استفاده میشود.
در این مقاله قصد داریم تاریخچه مرکز تلفن و سوییچینگ را بررسی کنیم. تا پایان با ما همراه باشید.
مشاوره با کارشناسان ایدهآل گستر
تاریخچه تلفن در دنیا
تلفن از دو كلمه یونانی، تله به معنی دور و فون به معنی صدا درست شده است. انسان قرنها در تلاش برای ساخت وسیلهای بود تا صدا را به نقاط دورتر بفرستد تا اینکه در قرن نوزدهم میلادی به این هدف دست پیدا کرد. تعداد دعواهای حقوقی درباره اینکه چه کسی واقعا اولین تلفن امروزی را اختراع کرده، زیاد است و به طور کاملا واضح مشخص نیست اولین مخترع تلفن چه کسی است، اما خیلیها معتقدند الکساندر گراهام بل در سال 1876 اولین تلفن را ساخته است.
تاریخچه مرکز تلفن
تصور کنید که در محله شما 5 ساختمان وجود دارد. شما برای تماس تلفنی با هر کدام از همسایهها، گوشی تلفن را برمیدارید، شماره موردنظرتان را میگیرید و به او زنگ میزنید. در مرکز تلفن مخابرات، دستگاهی به نام سوییچ، خط تلفن شما را به خط تلفن همسایه شماره یک وصل میکند و شما میتوانید با او صحبت کنید. اگر میخواستید با همسایه شماره 4 حرف بزنید، سوییچ، خط تلفن شما را به خط تلفن همسایه شماره 4 وصل میکرد.
حالا اگر بخواهید در خانهتان از آشپزخانه به اتاق نشیمن زنگ بزنید، چه اتفاقی میافتد؟ یا برای نمونه، اگر بخواهید از یکی از قسمتهای شرکت خود با یک قسمت دیگر تماس بگیرید، چه باید بکنید؟ یک راهحل این است که 2 خط تلفن داشته باشید و از یکی به دیگری زنگ بزنید. راهحل منطقیتر این است که یک مرکز تلفن خصوصی (دستگاه سانترال) داشته باشید. در این صورت، همان یک خط تلفن برای شما کافی است. دستگاه سانترال (مرکز تلفن شخصی شما) همان یک خط تلفن را بین قسمتهای مختلف شرکت تقسیم میکند و به شما اجازه میدهد داخلیهای متعددی داشته باشید. وقتی شما در مجموعهتان مثلا 8 داخلی دارید، موقعی که از یک بخش به بخش دیگر زنگ میزنید، دستگاه سانترال به عنوان سوییچ، این 2 خط داخلی را به هم وصل میکند.
اما مرکز تلفن و سوییچینگ از چه زمانی و کجا درست شدند؟
تا پیش از اختراع سوییچ، تلفنها فقط به طور مستقیم به هم متصل میشدند. برای نمونه، کسی که در خانه و محل کارش تلفن داشت، فقط میتوانست از خانه به محل کار خود و برعکس زنگ بزند و امکان اینکه با جای دیگری تماس بگیرد، وجود نداشت.
با درست شدن تلفنخانه یا مرکز تلفن، این امکان به وجود آمد که افراد در محدودههای کوچک بتوانند به چندین شماره زنگ بزنند. در آن زمان معمولا یک یا چند اپراتور در تلفنخانه حاضر بودند و به طور دستی، خطوط را به هم وصل میکردند. به این ترتیب، مشترکان میتوانستند به خانه و محل کار دیگران هم زنگ بزنند یا با اماکن عمومی تماس بگیرند.
تلفنخانه ایدهای بود که در سال 1876 میلادی به ذهن «تیوادار پوشکاش»، مهندس مجارستانی رسید. او برای توماس ادیسون و روی یک مرکز تلگراف کار میکرد. بر اساس همین ایده، کمپانی تلفن بل اولین مرکز تلفن عمومی را در 28 ژانویه 1878 با 21 مشترک در «نیوهیون» ایالت «کنتیکت» آمریکا تاسیس کرد. هزینه ماهانه اشتراک هم یک و نیم دلار بود.
همچنین اولین سوییچ دنیا برای مصرف تجاری نیز توسط «جرج دبلیو کوی» طراحی و ساخته شد. او تحت تاثیر سخنرانی گراهام بل در آوریل 1877 قرار گرفت و این ایده به ذهنش خطور کرد که سوییچ را بسازد. گراهام بل در سخنرانی خود، این ایده را مطرح کرد که میتوان برای مصارف تجاری و بازرگانی از مرکز تلفن استفاده کرد. در همان جلسه، یک ارتباط تلفنی سه طرفه نیز به نمایش گذاشته شد.
سوییچ ساخته شده توسط کوی میتوانست تا 64 مشترک را به هم متصل کند، اما فقط قادر بود 2 تماس همزمان را برقرار کند.
در ابتدا، سوییچهای موجود در مراکز تلفن یا همان تلفنخانه، به اپراتور نیاز داشتند. اولین سوییچ خودکار توسط آلمون براون استروگر در 1888 اختراع شد و نخستین بار در 1892 وارد بازار شد، اما تا دهه اول قرن بیستم نتوانست استفاده وسیعی پیدا کند. به تدریج سوییچهای خودکار فراگیر شدند و پس از چند دهه، عملا نیاز به اپراتور را از بین بردند.
سوییچهای اولیه الکتریکی-مکانیکی بودند اما به تدریج سوییچهای الکتریکی و سپس دیجیتال جایگزین محصولات قبلی شدند.
امروزه «سافت سوییچها» (سوییچ نرمافزاری) به بازار آمدهاند که به ویژه در فناوری ویپ کاربرد دارند. برای آشنایی بیشتر با ویپ میتوانید مقاله سرویس VoIP چیست؟ را بخوانید.
مشاوره با کارشناسان ایدهآل گستر
شماره تماس کارشناسان ایدهآل گستر: 02181010