PCM یک تکنولوژی قدیمی است که هنوز در بعضی از مناطق از آن استفاده میشود. این سیستم طراحی شده تا با یک سیم، چند خط تلفن را به مشترکان برساند. تصور کنید: یک خط مسی که فقط برای یک نفر بود، اکنون میتواند به 4 یا حتی 8 نفر سرویس دهد.
این موضوع در زمان خود اتفاق مهمی بود، زیرا هزینههای کابلکشی را کاهش داد و مشکل کمبود خطوط را حل کرد؛ اما امروزه در مناطقی که هنوز کاربرد دارد، مشکلساز شده. چرا؟ چون الف. کیفیت پایینی دارد. ب. با اینترنت پرسرعت کار نمیکند.
در این مقاله، توضیح میدهیم خط تلفن PCM چیست، چه مشکلاتی دارد و چرا روی خط تلفن ما اینترنت پرسرعت ADSL کار نمیکند؟
مشاوره با کارشناسان ایدهآل گستر
PCM یا Pair Gain؛ کدام درست است؟
قبل از هر چیز، باید یک نکته مهم را روشن کرد.
در اواسط قرن بیستم میلادی، شرکتهای مخابراتی به دنبال راهی بودند تا بدون کابلکشی جدید، به مشترکان بیشتری سرویس دهند. هدف این بود که با یک زوج سیم مسی، به جای اینکه فقط به یک خانه یا شرکت، خط تلفن بدهند، به چندین مشترک خط تلفن برسانند.
این سیستم به نام Pair Gain شناخته میشود؛ اما در ایران به اشتباه با نام PCM جا افتاده است.
اما PCM چیست؟ این عبارت، مخفف Pulse Code Modulation است، به معنی «مدولاسیون کد پالس» که یک روش برای دیجیتال کردن سیگنالهای آنالوگ است. ربطی هم به سیستم Pair Gain ندارد. با این حال، چون در ایران به جای Pair Gain از PCM استفاده میشود، ما هم همان عنوان PCM را به کار میبریم.
PCM چگونه کار میکند؟
PCM (یا در اصل، Pair Gain) یک نوع دستگاه مالتیپلکسر (Multiplexer) است. مالتیپلکسر چیست؟ یک تقسیم کننده هوشمند است که چند ورودی را میگیرد و آنها را در یک خروجی واحد میفرستد، بدون اینکه اطلاعات با هم تداخل پیدا کنند. در خطوط مخابراتی PCM، یک دستگاه در مرکز مخابرات سیگنالها را فشرده میکند و یک دستگاه دیگر نزدیک مشترکان آنها را باز میکند و برعکس. این روش باعث میشود که با همان زیرساخت قدیمی، ظرفیت خطوط بیشتر شود، بدون اینکه نیاز به کابلکشی جدید باشد.
مزایا و معایب خطوط تلفن PCM
مزایا
- هزینهها را کاهش میدهد. به جای اینکه مخابرات کابلهای جدید بکشد، با همان سیمهای مسی موجود، تعداد خطوط را زیاد میکند. این موضوع در مناطق روستایی یا جاهایی که کابلکشی سخت و گران است، به کار میآید.
- سرعت عمل آن بالا است، چون دادن اشتراک جدید با استفاده از خطوط مخابراتی PCM، سریعتر از کابلکشی جدید است.
معایب
- با اینترنت پرسرعت ADSL سازگار نیست. بنابراین اگر خط تلفن شما PCM باشد، نمیتوانید روی آن، اینترنت پرسرعت راهاندازی کنید.
- در بعضی موارد، کیفیت مکالمه پایین میآید و ممکن است تداخل و نویز داشته باشید.
- بسیاری از مشترکان اصلا نمیدانند خطشان از این نوع است و هزینهای که پرداخت میکنند، با کسانی که خط مستقیم دارند، فرقی ندارد. این یعنی نوعی ناعدالتی در سرویسدهی.
- اگر قصد خرید تلفن جدید یا تجهیزات مخابراتی را دارید، حتما مطمئن شوید که با خط تلفن PCM سازگار هستند، اگرنه ممکن است هزینه زیادی کنید و در آخر با مشکل روبرو شوید. خط PCM ممکن است برای مشترکانی که از تلفن بیسیم، دستگاه فکس یا دستگاه سانترال استفاده میکنند، دردسرساز شود.
یکی از مهمترین کاربردهای خطوط مخابراتی PCM در مناطق روستایی و دورافتاده است که در آنها نصب زیرساختهای جدید مخابراتی ممکن است هزینهبر یا غیرعملی باشد. با این سیستم میتوان با استفاده از سیمکشی موجود، خطوط تلفن اضافی را به مشترکان ارائه داد.
چرا اینترنت پرسرعت ADSL روی خطوط PCM کار نمیکند؟
- PCM برای انتقال سیگنالهای صوتی آنالوگ (مثل مکالمه تلفنی) طراحی شده، نه دیتای دیجیتال پرسرعت. این سیستم، سیگنالهای صوتی را با نرخ پایین (مثلا 32 یا 64 کیلوبیت بر ثانیه) فشرده میکند تا چند خط را در یک زوج سیم مسی جا دهد اما ADSL برای کار کردن به پهنای باند خیلی بیشتری (تا چند مگابیت بر ثانیه) نیاز دارد. به زبان ساده، این سیستم مثل یک جاده باریک است که فقط برای دوچرخه (صدا) ساخته شده، نه ماشین سنگین (دیتا).
- مشکل بعدی خطوط مخابراتی PCM چیست؟ PCM از تکنیکهایی مثل TDM استفاده میکند که در آن، سیگنالهای چند خط تلفن، تکهتکه شده و در یک خط فرستاده میشوند. این کار برای صدای آنالوگ مشکل چندانی ایجاد نمیکند اما برای دیتای ADSL که به یک جریان پیوسته و با پهنای باند بالا نیاز دارد، مشکلساز است.
- برای استفاده از ADSL، باید یک اسپلیتر یا مودم وجود داشته باشد تا سیگنال صوتی و دیتا را از هم جدا کند؛ اما در خطوط تلفنی PCM، دستگاه مالتیپلکسر خودش سیگنال را تغییر میدهد و بنابراین، اجازه نمیدهد تجهیزات DSL درست کار کنند.
- PCM به خاطر استفاده از خطوط مسی قدیمی، در شرایط بد محیطی (مثل باران یا گرما) نویز بیشتری تولید میکند. این نویز در مکالمه قابل تحمل است ولی در ADSL که به سیگنال پایدار نیاز دارد، قابل اغماض نیست. علاوه بر این، خطوط مسی در سیستم PCM، بهخصوص اگر قدیمی باشند یا تحت فشار سیگنال بیشتری قرار بگیرند، معمولا زودتر از سیمهای خطوط تلفن معمولی اکسید میشوند و کیفیت آنها افت میکند که این هم دیتای پرسرعت را خراب میکند.
راهحل برای کاربران چیست؟
با آمدن فیبر نوری، عملا بسیاری از مشکلات مربوط به خطوط قدیمی برطرف شده است. با استفاده از خطوط فیبر نوری، هم اینترنت پرسرعت و هم تماسهای تلفنی باکیفیتی خواهید داشت.
بنابراین اگر خط تلفن PCM دارید و میخواهید از اینترنت پرسرعت ADSL استفاده کنید، میتوانید از مخابرات بخواهید خط PCM را به کابل مستقیم یا فیبر نوری تغییر دهد. اگر این کار ممکن نباشد، اینترنت بیسیم مثل TD-LTE چاره کار است. در این مورد، دیگر به خط تلفن نیاز ندارید و با مودم از طریق امواج رادیویی به مرکز ارائه دهنده اینترنت متصل میشوید. البته هزینه آن بسیار بیشتر از ADSL است.
مشاوره با کارشناسان ایدهآل گستر
شماره تماس کارشناسان ایدهآل گستر: 02181010
کلام آخر
خط مخابراتی PCM یا در اصل، سیستم Pair Gain، زمانی در مخابرات کاربرد کلیدی داشت، چون توانست با هزینه کم، دسترسی به تلفن را بیشتر کند. اما در دنیای امروز که همه به دنبال اینترنت پرسرعت و دیتای زیاد هستند، این تکنولوژی دیگر نمیتواند پا به پای نیازها پیش رود. بنابراین پیشبینی میشود که کمکم جای خود را به فیبر نوری و سیستمهای مدرنتر دهد.
اما تا وقتی که زیرساختهای جدید به همه جا نرسد، این سیستم هنوز در مناطق خاص کاربرد دارد. آینده مخابرات به سمت تحولات بزرگتر میرود و احتمالا PCM فقط یک یادگاری از گذشته میماند که نشان میدهد، چگونه با محدودیتها کنار آمدیم.